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  1. 紀要論文
  2. 九州看護福祉大学紀要 ISSN 2436-2778 (Online) ISSN 1344-7505 (Print)
  3. 第12巻第1号

土壌の違いによる野菜の抗酸化力への影響- 慣行農法と有機農法を比較して -

https://kyukan.repo.nii.ac.jp/records/69
https://kyukan.repo.nii.ac.jp/records/69
a22027a2-ed95-4df5-a338-2cd1171e5705
名前 / ファイル ライセンス アクション
The_Journal_of_KNS-V12_N01_2011-125-130.pdf The_Journal_of_KNS-V12_N01_2011-125-130 (507.7 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2013-08-20
タイトル
タイトル 土壌の違いによる野菜の抗酸化力への影響- 慣行農法と有機農法を比較して -
タイトル
タイトル Different Quality Soil's Influence on Antioxidation in Vegetables Contrast between Organic and Conventional Farming
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 抗酸化力
キーワード
主題Scheme Other
主題 慣行農法
キーワード
主題Scheme Other
主題 有機農法
キーワード
主題Scheme Other
主題 自然種
キーワード
主題Scheme Other
主題 土壌の質
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Antioxidation
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Conventional_Farming
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Organic_Farming
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Organically_Grown_Seeds
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Quality_of_Soil
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 中井, さち子

× 中井, さち子

WEKO 491
NRID 1000030257836

中井, さち子

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丹羽, 光明

× 丹羽, 光明

WEKO 263

丹羽, 光明

Search repository
山崎, 成一郎

× 山崎, 成一郎

WEKO 264

山崎, 成一郎

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 265
姓名 Nakai, Sachiko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 266
姓名 Niwa, Mitsuaki
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 267
姓名 Yamazaki, Seiichiro
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 「目的」
 生産方法の違いが、野菜の持つ抗酸化力にどのような影響を及ぼすのか、特に土壌の質の違いに着目し実験を行った。
「方法」
 慣行農法と有機農法で別々に育てられた、自家採種の自然種の野菜(ルッコラ・コマツナ)の抗酸化力を測定した。測定機器はウイスマー社フリーラジカル評価システムF.R.E.E(Free Radical Elective Evaluator)を使用し、oxygen(OXY)吸着テストにて測定を実施した。統計処理は、Microsoft Excel2003ソフトで一元配置分散分析(涌井良幸作成)の後にTukey-Kramerの多重比較検定(大阪大学大学院薬学研究科医薬情報解析学分野作成)を行った。
「結果」
 ルッコラにおける抗酸化力の平均値は、有機農法が463μmol /mlに対して慣行農法は219μmol /ml、コントロールは404μmol /ml。一方コマツナにおける抗酸化力の平均値は有機農法が638μmol /mlに対して慣行農法は468μmol /ml、コントロールは254μmol /mlであった。ルッコラ、コマツナ共に有機農法のほうが慣行農法に比較して高い抗酸化力を示した(p<0.01)。
「考察・結論」
 有機農法のほうが、慣行農法に比べて抗酸化力の高い野菜を栽培できることが示唆された。有機農法で育てられた抗酸化力の高い食材を摂取していくことは、ヒトの健康維持に有用であると考えられる。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Purpose:
This research was conducted to examine how the levels of antioxidation in vegetables can be influenced by the qualities of soils caused by different farming methods.
Methods:
Two kinds of vegetable seeds, Arugula (Erucavesicaria) and Komatsuna or Japanese Mustard Spinach (Brassica campestris), were prepared. Each kind of seeds was organically harvested and self-seeded. These two kinds of seeds were separately grown by two different farming methods, Organic and Conventional. The device called FREE, Free Radical Elective Evaluator, manufactured by WismerllCo.Ltd, was used in this research, and Oxygen(OXY) Adsorbent Test was applied to measure the levels of antioxidation in each kind of vegetable. Tukey-Kramer method was adopted for multiple comparison procedure conducted by Pharmainformatics and Pharmacometrics, Graduate School and School of Pharmaceutical Sciences, Osaka University, after the fixed-effects model of analysis of variance conducted by Yoshiyuki Wakui with Microsoft Excel 2003.
Results:
Arugula’ s average levels of antioxidation were 463μmol /ml in the organic, 219μmol /ml in the conventional, and 404μmol /ml in the control; those of Komatsuna were 638 μmol /ml, 468μmol /ml, 254μmol /ml respectively. In both cases of Arugula and Komatsuna, the ones grown by the organic show higher levels of antioxidation than that of the conventional in the collected data(p<0.01).
Discussion and Conclusion:
In this paper, it is suggested that comparing to the conventional farming, the organic farming can produce vegetables containing higher levels of antioxidation. It can be advised that the daily intake of organically grown produce is beneficial for human health due to its content of higher antioxidation levels.
書誌情報 九州看護福祉大学紀要
en : The Journal of Kyushu University of Nursing and Social Welfare

巻 12, 号 1, p. 125-130, 発行日 2012-03
出版者
出版者 九州看護福祉大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13447505
論文ID(NAID)
内容記述タイプ Other
内容記述 110008917884
見出し
大見出し 1.1 原著論文
言語 ja
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